top of page
Conference

קורס דמוקרטיה ונסיגה דמוקרטית

דמוקרטיה ונסיגה דמוקרטית

קורס אקדמי בחסות האגודה הישראלית למדע המדינה

האם הדמוקרטיה הישראלית נמצאת תחת איום? ואם היא לא, מדוע אזרחים ואזרחיות רבים.ות מודאגים.ות מהאפשרות הזו ויוצאים.ות לרחוב להביע את מחאתם.ן? האם קיימת דרך בה ניתן לזהות ולהצביע על  'שחיקה' או 'נסיגה דמוקרטית'? בכדי לענות על שאלות אלו, הנמצאות בלב השיח הציבורי והפוליטי בישראל, אנו צריכים.ות להגדיר תחילה מהי דמוקרטיה, והאם ניתן לדבר על המינימום הדרוש להגדרת מדינה כדמוקרטית? האם בדמוקרטיה הסוגיה המרכזית היא 'כללי משחק' כגון: שלטון החוק, הכרעת הרוב, בחירות, והליכים הוגנים, או האם העיקר בדמוקרטיה הוא תרבות פוליטית המושתתת על הרעיון לפיו "בני האדם נולדו שווים וחופשיים"?

האגודה הישראלית למדע המדינה מציעה קורס בשם "דמוקרטיה ונסיגה דמוקרטית".

בקורס זה נתמקד בדילמות הדמוקרטיות שנמצאות על סדר היום הציבורי, כגון, חופש ביטוי, חדשות כזב, הקצנה, אלימות, פופוליזם, תנועות חברתיות ומחאה, קיטוב, פרטיות, מעקב ועוד. אין מדובר בדיון מושגי הרלוונטי רק לחוקרים.ות במגדל השן.

משתתפי.ות הקורס יהיו שותפים.ות לזיהוי הדילמות והאתגרים השונים הנצבים בפני חברות דמוקרטיות. נבחן כיצד ניתן לאמוד מבחינה אמפירית את המושגים השונים, נזהה את מקורות המידע הקיימים, תוך דיון ביקורתי במגבלות הקיימות בכלים המחקריים השונים.

הקורס הינו חלק משיתוף פעולה בין אוניברסיטאות ומכללות שונות בישראל בהובלת האגודה הישראלית למדע המדינה ובהתבסס על מודל של קורס בין לאומי הכולל עשרות מוסדות ובסיסו בארה"ב. כחלק משיתוף פעולה זה יעשה בקורס שימוש במגוון ראיונות והרצאות מקוונות של מיטב החוקרות והחוקרים בישראל. מטרת הקורס היא להבין את מצב הדמוקרטיה בעולם ובישראל ובפרט להבין ולהעריך טיעונים ביחס לדמוקרטיה ונסיגה דמוקרטית מנקודת מבט היסטורית, מושגית והשוואתית. הקורס ידון בשאלת התופעה של הנסיגה הדמוקרטית והאופן שהיא באה לידי ביטוי במדינות שונות כמפתח להערכת הטענות בדבר נסיגה או התחזקות הדמוקרטיה בישראל.

בשנת הלימודים תשפ"ד הקורס ילמד באוניברסיטת בן גוריון על ידי פרופסור גל אריאלי, במכללה האקדמית תל אביב יפו על ידי ד"ר נורית השמשוני יפה, באוניברסיטת רייכמן על ידי פרופסור סיון הירש הפלר, באוניברסיטת תל אביב על ידי פרופסור אוריאל אבולוף, במכללה האקדמית בית ברל על ידי פרופסור סיגל בן רפאל גלנטי ובמכללה האקדמית גליל מערבי על ידי פרופסור אסנת עקירב.

אודות הסגל לשנת הלימודים תשפ"ד

פרופסור אוריאל אבולוף

אוניברסיטת תל אביב
אוריאל.jpg

אוריאל אבולוף הוא פרופסור חבר למדע המדינה באוניברסיטת תל אביב ופרופסור אורח באוניברסיטת קורנל. הוא חוקר את הפוליטיקה של פחד, אושר ותקווה.

 

בין ספריו, על פי תהום: אומה, אימה ומוסר בשיח הציוני, שזכה בפרס בהט לספר העיון הטוב ביותר, ו- The Mortality and Morality of Nations (Cambridge University Press, 2015). רבים ממאמריו האקדמיים עוסקים בפוליטיקה של זהויות, לגיטימציה ואלימות פוליטית, לאומיות, מהפכות וסכסוכים אתניים במזרח-התיכון ומעבר לו. אבולוף שוקד על פיתוח "אקזיסטנציאליזם פוליטי" כענף-דעת חדש, ובין השאר יצר את הבלוג "חרב-פיפיות", את יוזמת Sapienism, ואת הקורס המקוון HOPE, שהוכתר כטוב בעולם במדע-המדינה ובפילוסופיה, וכאחד הקורסים המקוונים הטובים ביותר בכל הזמנים.

פרופסור גל אריאלי

אוניברסיטת בן גוריון
גל.jpg

פרופסור גל אריאלי מלמד במחלקה לפוליטיקה וממשל באוניברסיטת בן גוריון בנגב. תחומי המחקר שלו הם משטרים ולאומיות בישראל ובמקומות אחרים.

פרופסור סיגל בן רפאל גלנטי

המכללה האקדמית בית ברל
סיגל גלנטי.jpg

פרופ' סיגל בן רפאל גלנטי היא אשת מדעי המדינה ויועצת הנשיאה לשוויון מגדרי במכללה האקדמית בית ברל. היא מחזיקת הקתדרה לחקר תנועת העבודה ע"ש ברל כצנלסון. היא הייתה עמיתת מחקר באוניברסיטת טוקיו (2001), אוניברסיטת וואסדה (2005) ובאוניברסיטה הפדגוגית של קרקוב (2014). עמדה בראש האגודה הישראלית ללימודי יפן (2017-2020). היא מתמחה בדמוקרטיזציה, ובפוליטיקה יפנית וישראלית. לאחרונה מתמקדת בתהליכי דה-דמוקרטיזציה ופופוליזם.

 

פרסומיה האחרונים כוללים:

 ‘The Israeli National Camp’s Political Rhetoric of Debasement as a New Nationalist Populist’ (in Political Debasement, 2023); (2020) ‘Innovations in Israel’s Civics Textbooks: Enlightening Trends in Non-Western Democracies’ Israel Studies Review, 35(3), 52-71; Visions of Democracy and Peace in Occupied Japan (2020); Japan’s Multilayered Democracy (2015, edited with Nissim Otmazgin and Alon Levkowitz); ‘The Post-Crisis Kibbutz and Its Relations with the Political Arena’ (in The Metamorphosis of the Kibbutz, 2020).

פרופסור סיון הירש-הפלר

אוניברסיטת רייכמן
סיון.jpg

סיון הירש-הפלר היא פרופסור חבר בבית ספר לאודר לממשל, באוניברסיטת רייכמן. תחום התמחותה הוא התנהגות פוליטית ורדיקליזם פוליטי, בדגש על ימין רדיקלי.

במחקריה היא בוחנת את המניעים לקיצוניות ואלימות פוליטית וכיצד ניתן למתן השפעתם של תהליכים אלה על מנת לעודד דינמיקה פוליטית שאינה אלימה.

פרופ' הירש-הפלר סיימה את לימודי הדוקטורט שלה באוניברסיטת אנטוורפן בבלגיה, ולאחר מכן היתה פוסט-דוקטורנטית באוניברסיטת קורנל.

פרופ' הירש-הפלר היא המנהלת האקדמית של תוכנית רבין למנהיגות במרכז הבינתחומי, הרצליה.

ד"ר נורית השמשוני יפה

המכללה האקדמית תל אביב יפו
נורית.jpg

ד"ר נורית השמשוני יפה מרצה בכירה וראש החוג למדע המדינה במכללה האקדמית תל אביב יפו. את ראשית דרכה האקדמית עשתה נורית באוניברסיטה העברית שם כתבה דוקטורט תחת הנחייתה של פרופ' נעמי חזן, שעסק בחברה אזרחית בניגריה בתקופת המשטר הצבאי. משם נעה דרכה לעיסוקים מגוונים (אקדמיים ומחוץ לעולם האקדמי) המתמקדים בחברה אזרחית והתארגנות מקומית בתחום ההגנה על זכויות אדם וסביבה.

מחקריה עוסקים בשאלות של קיימות ופוליטיקה, דוגמת המתח בין השאיפה לקידום הניצול של אנרגיות מתחדשות לבין אוכלוסית האזור, והמתח בין מרכז ופריפריה (בצפון קניה), והשלכות הקורונה על אוכלוסיות באזורים צחיחים בעולם (בדגש על אוכלוסיות פסטורליות ונשים). במהלך השנים האחרונות לקחה חלק בפעולת COST, השתתפה בקבוצת מחקר באוניברסיטת ביירות בגרמניה (Socialities and Mobilities ) וזכתה במענק קרן רוטשילד על מחקר לפיתוח מודלים כלכליים- חברתיים בהשכלה הגבוהה.

פרופסור אסנת עקירב

המכללה האקדמית גליל מערבי
פרופ' אסנת עקירב משנה לנשיא האגודה.jpg

פרופסור אסנת עקירב היא פרופסור חברה במדע המדינה במכללה האקדמית גליל מערבי, ראש המכון לחקר הגליל ויועצת נשיא המכללה להוגנות מגדרית. פרסמה עד כה קרוב לחמישים מאמרים ופרקים בספרים בתחומי התמחותה על פרלמנטים, קביעת סדר היום הפוליטי, שיטת בחירות, שלטון מקומי, מגדר ופוליטיקה, מיעוטים ופוליטיקה, פוליטיקה של ישראל. פרופסור עקירב זכתה במספר מענקי מחקר תחרותיים ופרסים מחקריים כולל ISF ו- GIF. היתה חוקרת אורחת באוניברסיטת סטנפורד. היא כלת פרס אדמונד ספרא למצוינות ותרומה לחברה הישראלית. היא חברה בוועדה של מחקרי פרלמנטים של האגודה הבינלאומית למדע המדינה וחברה בוועד המנהל של האגודה הישראלית לחקיקה. בעבר, כיהנה כחברת מועצה בכפר ורדים שתי קדנציות. מעל עשור, היא מתנדבת בעמותת כ"ן, ארגון מגזר שלישי שמטרתו לקדם נשים במרחב הציבורי.

bottom of page